La teva salut, el nostre repte

Chek de risc cardiovascular i oncològic

“La clau és tractar els simptomes”

A qui va destinat?

Està adreçat a persones de més de 60 anys o que tinguin un risc per herència de desenvolupar un càncer. Es tracta d’avaluar el risc cardiovascular, l’estat oxidatiu, i elaborar un diagnòstic precoç de malaltia oncològica que podria originar-se.

És important que en aquest tram d’edat es controlin els canvis irreversibles relacionats amb l’envelliment, que afecten a les cèl·lules, als teixits i als òrgans. Tractar i prevenir els símptomes de la malaltia són clau per evitar el desenvolupament d’un càncer.

En què consisteix?

Les proves del “chek de risc cardiovascular i oncològic” posen l’èmfasi en determinar el valor dels riscos cardiovasculars i en conèixer l’estat oxidatiu del cos per evitar l’aparició de qualsevol malaltia oncològica. La revisió compte amb un diagnòstic precoç dels òrgans en què podria prevaler el desenvolupament d’un càncer.

Què em faran?

En aquesta modalitat es recullen tant les proves essencials per delimitar els riscos a la salut com les proves específiques que determinen la gravetat de l’afectació cardíaca i vascular i detallen la presència de riscos associats a l’envelliment.

Es farà una analítica de sang i orina, per conèixer l’estat del pacient i determinar si existeix cap símptoma inicial de malaltia. Es realitzarà una radiografia de tòrax i una ecografia abdominal per veure els diferents òrgans i, es complementarà, amb un electrocardiograma, un ecocardiograma i una espirometria, per conèixer i valorar el seu funcionament.

El pacient farà una prova d’esforç o ergometria per avaluar l’estat del seu cor. Es comprovaran les principals artèries i venes que van del cor al cervell amb una eco de Doppler de Troncs Supraaortics (TSA) per veure com són els fluxes de sang entre aquests dos òrgans. Si fos necessari,es podria avaluar amb un eco Doppler venós de les extremitats per observar la circulació en general. I, en el cas que es detectés una malaltia de vasos importants o coronaris s’hauria de valorar la perfusió miocàrdica amb un SPECT.

També es farà un estudi protèic a través d’un proteïnograma, que revela quina quantitat de proteïnes hi ha a la sang per comprovar si els nivells són normals o es pateix alguna anomalia. A més, es quantificarà el calci a les artèries coronàries (Tc Score Calci), es realitzarà una colonoscòpia i, en el cas de les dones, es farà una mamografia per descartar indicis cancerígens en les glàndules mamàries.

La revisió inclou la visita d’un especialista en oftalmologia, ginecologia o urologia i otorrinolaringología, per garantir un estudi mèdic complet.

Com es fa la revisió?

Tots els pacients aniran acompanyats del seu metge personal mentre duri el procés amb altres especialistes mèdics. Així durant les proves complementàries, el pacient ja pot conèixer i preguntar dubtes sobre els resultats al seu metge.

El pacient ha d’assistir a la seva cita sense esmorzar. Allà el metge personal revisarà l’historial clínic i avaluarà els riscos personals que poden desencadenar uns hàbits de vida concrets. A continuació, es farà l’analítica i les proves que requereixen dejuni. Un cop acabades, el pacient podrà esmorzar acompanyat dels seus familiars en un espai còmode i relaxat, mentre espera a la realització d’altres proves i la visita amb els especialistes.

En acabar les proves mèdiques, el metge personal valorarà els resultats preliminars per donar una visió conjunta del procediment al pacient i respondre qualsevol dubte que pugui tenir.

Al cap d’una setmana, el pacient serà citat per rebre el resultat de les proves i se’n farà una valoració final.

La teva salut, el nostre repteAmb la salut, no te la juguis. Fes-te un Chek

Més informació